Wczytuję dane...
Opis produktu

Greckie, naturalne mydło oliwkowe - antyczna receptura.

Mydło wyróżnia się 100% naturalnym, prostym, roślinnym składem. Do produkcji używana jest wyłącznie oliwa wytłoczona z oliwek z własnego sadu (70%), zimna i obfita w minerały woda źródlana ze źródła tryskającego ze skał przy pochodzącym z 1846r. Kościele Św. Dimitra (21%) oraz wodorotlenek sodu (9%).

Receptura mydła przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Miejsce wytwarzania (wioska Achinos, niedaleko Salonik) to niekończące się sady oliwkowe słynące z wysokowartościowego oleju, znakomitych oliwek, bardzo dobrych win - a to wszystko zasługa żyznych ziem.

Do produkcji mydła używana jest wyłącznie najwyższej jakości, naturalna oliwa wytłoczona z oliwek z własnego sadu (70%), Zimna i bogata w minerały woda źródlana ze źródła tryskającego ze skał przy pochodzącym z 1846r. Kościele Św. Dimitra (21%) oraz wodorotlenek sodu (9%). I nic więcej. Bo natura jest najpiękniejsza. Bo nic jej nie brakuje. Dlatego też nie znajdziemy w tym mydle żadnych substancji zapachowych czy barwników koloryzujących. Mydło ma delikatny oliwkowy zapach i tak jak przystało na prawdziwe szare mydło oliwkowe, podczas mycia nie wytwarza dużej ilości piany. Dawniej w Grecji nikt nie znał proszku do prania czy szamponu do włosów, mydło oliwkowe zastępowało wszelakie produkty kosmetyczne i chemiczne. Obecnie pozostało już bardzo mało starszych osób, które zajmują się wytwarzaniem tradycyjnych szarych mydeł, a młodzież nie chce. Bo jest to zajęcie wymagające olbrzymiej cierpliwości, dokładności, poświęcenia.


Proces produkcji:

Do małych drewnianych foremek (z 1 foremki powstaje 9 mydeł) wlewana jest masa mydlana składająca się z trzech składników (po uprzednim 6- godzinnym mieszaniu). Po 20h można ostrożnie zdjąć z mydeł formy, a po kolejnych 12h można je pokroić i odłożyć na kilka dni do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie mydła są transportowane do zaciemnionych miejsc, gdzie dojrzewają ponad 1,5 miesiąca. Podczas tego procesu utlenia się wodorotlenek sodu i po tym czasie oliwkowe, szare mydła są gotowe do użytku. Wszystkie powyższe czynności są wykonywane ręcznie, bez udziału maszyn: mieszanie odbywa się dużą drewnianą łyżką, a krojenie nożem, dlatego nie znajdziemy dwóch identycznych mydeł.
I tak bez fabrycznych maszyn powstaje prawdziwe, ręcznie robione mydło oliwkowe, wytwarzane od pokoleń w tradycyjnej greckiej rodzinie. Obecnie zajmuje się tym małżeństwo nadzorowane przez 85- letniego dziadka, który jest najlepszą reklamą dla swoich mydeł: mimo wieku cerę ma nadal gładką i lśniącą.

Skład / Ingredients

Ingredients: Olea Europaea (olive) fruit oil, aqua/water, sodium hydroxide

Opakowanie

Waga: 100g

Certyfikaty i nagrody

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...