Masło kakaowe BIO

  • 96,00
Producent LORIENT
Dostępność: dostępny

Ekologiczne, peruwiańskie, nierafinowane masło kakaowe o przyjemnym zapachu czekolady. Otrzymywane jest z orzechów drzewa kakaowego- kakaowca

Kakaowiec jest małym, zimozielonym drzewem dorastającym do około 7 metrów. Kwiaty posiadają kolor biały lub czerwonawy, a owoce wyrastają bezpośrednio z pnia i starszych gałęzi. Kakaowce są bardzo delikatne, nie znoszą wahań temperatury, bezpośredniego nasłonecznienia, wiatru, nieregularnych opadów ani zbyt dużej wysokości. Idealna gleba powinna być odpowiednio osuszona i przepuszczalna. Powinna być też lekko kwaśna, bogata w potas, magnez i wapń oraz zawierać przynajmniej 3 % substancji organicznych. To ogranicza uprawy kakaowców do małych obszarów. Dlatego masło kakaowe zawsze było produktem stosunkowo rzadkim i tak cennym, że wymieniano je na niewolników, bawełnę lub sól, aż wreszcie stało się jednostką płatniczą. Kroniki mówią, że zarówno sadzeniu jak i zbiorom kakao towarzyszyły rytualne ceremonie. Żeby wyprosić u bogów płodność rośliny, wybierano najlepsze ziarna i wystawiano na światło księżyca przez cztery noce. W tym czasie siewcy nie mogli zbliżać się do swych żon. Następnie wybierano kilka par, które miały odbyć stosunek seksualny dokładnie w momencie złożenia nasion do ziemi. Ceremonie odbywały się także dla uczczenia końca zbiorów. Uczestniczyło w nich ponad 60 tancerzy przystrojonych w pióra, niektórzy nosili ptasie maski, inni byli przebrani za kobiety. Owoce kakaowca zawierają wiele nasion zanurzonych w soczystym miąższu, z których wytwarza się kakao oraz masło kakaowe.
Dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, które pod przykryciem w ciągu 4-5 dni ulegają wstępnej fermentacji. Następnie oddziela się nasiona, które poddawane są wtórnej fermentacji, a po niej suszone. Kolejnym krokiem jest prażenie i mielenie, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa,
z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku– kakao.
Masło kakaowe wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają.
Ma właściwości opóźniające proces starzenia się skóry dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Stymuluje syntezę kolagenu na skórze. Uzupełnia w skórze niedobory witamin, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Doskonale nawilża i regeneruje skórę dzięki obecności kwasu oleinowego. Nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość.
Masło znacząco przyspiesza opalanie, a przy tym chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jest też naturalnym samoopalaczem- przy systematycznym stosowaniu poprawia koloryt skóry, pobudza na skórze melaninę.
Prawdziwe masło kakaowe ma bardzo twardą konsystencję.
Dla ułatwienia użytkowania masło zostało przygotowane w formie świecy.
SPOSÓB UŻYCIA: Świecę zapal na około 10- 15 minut przed aplikacją. Po zdmuchnięciu płomienia można rozpocząć zabieg. Nie istnieje ryzyko poparzenia, gdyż max. temperatura, jaką osiągają składniki, to 23 stopnie C.

Pojemność: 125 ml

Ingredients: theobroma cacao seed butter

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

Zdjęcia oraz opisy są własnością firmy l’Orient. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody firmy l’Orient jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz.

zamknij

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.